Diabetes typ1

Här är lite kort info om diabetes , för er som vill bli er insatta:

Typ 1-diabetes är en autoimmun sjukdom. Det innebär att kroppens eget immunsystem, vilket skall hjälpa till att bland annat skydda oss mot infektioner, har rubbats så att det riktar sig mot vissa av kroppens egna celler. Vid typ 1-diabetes är det de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln som angrips och förstörs. Då kan kroppen inte längre tillverka sitt eget insulin. Bristen på insulin leder i sin tur till att sockret stannar kvar i blodet och blodsockernivån stiger.

Typ 1-diabetes är den näst vanligaste formen av diabetes. Tidigare kallades den för barn- eller ungdomsdiabetes, men namnet är inte helt korrekt eftersom personer i alla åldrar kan insjukna. Vanligast är dock att barn eller tonåringar drabbas.

Lite om diabetes och träning:

vad skall man äta efter träning:

Risken för hypoglykemier (blodsockerfall) finns alltid vid fysisk aktivitet, både under passet men framför allt 30-40 min efter passet. Beroende på intensitetsgrad och passets längd kan risken för hypoglykemier hålla i sig uppåt ett dygn. Därför behöver man verkligen planera ett fysiskt aktivitetspass.

2-3 timmar före träningspasset behöver man äta en rejäl måltid, och då ta sitt insulin (möjligen med reducerad dos beroende på planerad aktivitet). Under långvariga träningspass kan typ 1 diabetiker behöva äta/dricka snabba kolhydrater för att hålla blodsockret jämt.

Efter passet behöver man kontrollera blodsockret upprepade gånger, precis som du verkar göra, för att inte lägga sig innan blodsockret är stabilt igen. Är blodsockret fortfarande på väg ner kan snabba kolhydrater (såsom druvsocker) vara ett bra sätt att förebygga framtida rekyler (hypoglykemier som orsakar stresspåslag i kroppen som ökar blodsockret men istället gör kroppen mer okänslig för insulin) och på ett säkert sätt få upp blodsockret igen. Många brukar också behöver minska sin nattdos av insulin efter ett rejält träningspass.


Hoppas ni fått lite insikt i vårt liv som diabetiker! som ni ser är vårt liv en enda Planering.
utan de så kommer iv ej långt. Vi måste sätta in oss i allt vi gör, tänka på allt ... och inte en enda gång blir vi friska!....


insulin.se logo



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0