Träning med Diabetes!

Fysisk aktivitet ökar insulinkänsligheten
Vid fysisk aktivitet sänker insulinet blodsockret mer än vad det normalt sätt gör, vilket beror på att insulinkänsligheten ökar. Insulinkänsligheten kan sitta kvar upp till 24 h och de flesta behöver därför minska sina insulindoser och/eller äta mer före, under och efter ett motionspass.

Om man vid fysisk ansträngning äter och tar sina vanliga insulindoser, finns det en risk att man drabbas av känningar under träning och efterföljande natt och förmiddag.

Man ska inte helt undvika att ta insulin vid fysisk träning, för vad som händer då är att man ökar känsligheten för ett insulin som inte finns. Insulinet behövs för att glukosen kan ta sig in i muskelcellerna. Om kroppen inte får något bränsle leder det till minskad prestationsförmåga.


Adrenalin påslag vid Träning:
 Förhöjt blodsocker under träning= Detta beror på att adrenalinet ökar frisättningen av glukos från levern för att kroppen ska få mer energi.
Adrenalinet påverkar också insulinkänsligheten i muskelcellerna och minskar energi upptaget av muskelcellerna, precis som vid insulinbrist. Resultatet blir att blodsockret stiger och man får sämre prestationsförmåga om man inte kompenserar med tillräckliga mängder insulin.


Fysisk aktivitet ökar energiförbrukningen
Kroppens stora energikälla är glukos, men bara en liten del av energiförrådet finns i blodet. När detta förbrukas frisätts nytt glukos från leverns glykogenförråd som räcker i normala fall ca 1 dygn (om man inte slarvat med maten senaste dagarna). Vid löpning räcker det ungefär 3 mil. När leverns glukogenförråd tar slut går kroppen över till att förbränna fett. Fettförbränning är inte lika effektiv och man går ”in i väggen”.

Skall man motionera under en längre tid måste man alltså äta bra dagarna innan, anpassa insulindoserna genom blodsockermätning, tillföra energi i form av sportdryck (socker och saltinnehållande vätska) under pågående motionspass och se till att äta efter träningen.


Här är lite info för oss diabetiker vid fysisk ansträngning.. För er som ej är insatta så läs så ser ni hur vi har det!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0